228 AFGHANSK MYNDE     Becky - Marianne og Kirsten Nielsen - Kennel Abica     Elvis - Marianne og Kirsten Nielsen - Kennel Abica


Indsendt af Gerda Højland, Juelsminde

Afghaneren med den lange silkebløde pels og elegante fjedrende bevægelser, har fået mange mennesker til at falde for den. Samme elegance koster imidlertid masser af pelspleje og måske af og til et besøg på en hundesalon. Afghaneren blev første gang set i Europa sidst i 1800 tallet, hvor den blev indført af soldater der vendte hjem fra endnu en krig i Afghanistan - på det tidspunkt var racen meget uensartet, men målbevidst avl har fremelsket racen som vi kender den i dag. Afghaneren kræver masser af motion - også selv om det er dårligt vejr. Hvis man ikke har godt med tid til pelspleje og lange gåture, skal man ikke vælge en Afghansk Mynde. Afghaneren stammer som sagt oprindelig fra Afghanistan, hvor den endnu i dag bliver brugt til jagt. Den kom til Europa for ca. 100 år siden, hvor den  bliver brugt til selskabshund, men på grund af dens bygning og hurtighed, også til væddeløb. Det første officielle Afghanerløb i Danmark blev afholdt i foråret 1969.

Afghaneren er en meget selvstændig hund. den udstråler kølighed  og elegance, der grænser til det arrogante. Den er bestemt ikke nogen hvermands-hund, da den er meget reserveret overfor fremmede, og bryder sig absolut ikke om at man prøver at indynde sig. Den udvælger selv sine venner.. På grund af dens selvstændige væsen  bør man opdrage en afghaner med megen  kærlighed og tålmodighed.  Man får det bedste resultat ved stille og rolig  at lade den selv tilpasse sig sine omgivelser, hvad der så ikke falder den svært. Hvis man  ønsker en lydig og velafrettet hund skal man ikke anskaffe sig en Afghaner. En kuet og ydmyg hund er ingen Afghaner. Hvad lydighed angår kommer den når man kalder, hvis den altså kan se sin fordel af det. Man kan sagtens opleve, at dens øjne er stift rettet på et punkt lige bagved én. Hvis man har mulighed for at indhegne sin have  med et højt hegn, 1,5 m. eller højere  skal man ikke gå af vejen for at anskaffe sig to eller flere afghanere. De er gode til at tilpasse sig hinanden, og de kræver ikke meget plads i selve hjemmet, da de gerne klumper sig sammen  når de hygger og sover. Af hensyn til den senere pelspleje, bør man helt fra starten, vænne sine hvalpe til at ligge på et bord. Tag den op på  bordet flere gange om dagen, leg med den der og giv den godbidder, vis den børsten, så den forbinder det med noget rart. Det vil lette arbejdet meget senere hen når dens pels er udvokset. Ofte ligger en Afghaner og sover medens den bliver ordnet. En Afghaner skal bades ca. hver anden måned, men pelsen skal være filterfri før den bades. Et hjem med råb, skrig og ballade er ikke et hjem for Afghanere. Men rolige og velafbalancerede forhold  er ideelt.
Så kan man leve op til et godt samvær med racen.


FCI StandardSLÆGTSFORSKNING PÅ RACEN

1931 - 1940

1941 - 1950

1951 -  1960

1961 - 1970

1971 - 1980

  DKK´s lager af gamle stamtavlebøger og stamkort er i min besiddelse
Stamtavlerne er stadig under udarbejdelse og vil blive digitaliseret efterhånden som jeg finder frem til dem

Stamtavler fra 1980 til nu, kan du som medlem af DKK. finde på Hundedatabasen