293 KELPIE / AUSTRALSK KELPIESkrevet af Bettina Vestergård

I kelpiens livlige blik og de vakse spidse ører, afsløres livslysten og arbejdsviljen hos denne indvandrer fra den anden side af jordkloden. Racen er i første række Australiens egen hyrdehund, men den er i besiddelse af et temperament, der er fleksibelt nok til at passe til de fleste former for hundearbejde. For arbejde i en eller anden form, må racen ikke fornægtes. Det er absolut ikke som prydpude på sofaen, at den Australske Kelpie trives bedst. Blandt de hunde der blev hentet til Australien fra Skotland, var bl. a to hunde der hed Jenny og Brutus, og de ankom i 1870. Udsagnene om hvorledes disse hunde så ud varierer en del, men sandsynligvis var de begge korthårede, havde oprejste ører og var Black & Tan farvede. En af deres efterkommere "Caesar", parredes med en af Australiens egne hyrdehunde tæver af samme type. I kuldet fødtes tævehvalpen "Kelpie", der senere skulle vinde Australiens første hyrdehundeprøve i 1872. Efter denne bedrift blev der rift om hendes hvalpe, der blev solgt under navnet "Kelpie´s Pups", hvilket der herefter blev et synonym for hunde af denne "race". Den oprindelige betydning af det gæliske ord "kelpie" er vandånd. Præcis som da man skabte Cattledog gjorde man med tiden forsøg på at avle dingo ind i racen. I kelpiens tilfælde var det en fejl, da det ikke førte til nogen forbedring af hundens hyrdehunde egenskaber. De rygter der florerer om, at der skulle have sneget sig en ræv ind i stamtræet, må i disse oplyste tider, siges at være helt hen i vejret. Det kan biologisk set ikke lade sig gøre, da en hund har 78 kromosomer og en ræv 38!
For den der bliver præsenteret for en Kelpie første gang, er det svært ikke at blive betaget af dens "Kelpie" personlighed, dens livlige blik og de vakse spidsede ører, afslører livslysten og arbejdsvilligheden hos denne invandrer fra den anden side af jordkloden.Kelpiens oprindelse kan føres tilbage til de to skotske hyrdehunde, der i 1970 kom til Australien, Jenny og Brutus, hed de. En af deres efterkommere Caesar blev parret med en lokal hyrdehund. I dette kuld fødtes tævehvalpen Kelpie, som vand Australiens første hyrdeprøve i 1872. Hendes hvalpe blev efter denne bedrift meget efterspurgte og solgt under navnet "Kelpie Pups", hvilket kom til at blive synonymet med hunde af denne race. Den oprindelige betydning af det gæliske order "kelpie" er vandånd.Kelpien er en middelstor hund, hanner 46-51 cm, tæver 43-48 cm, den findes i flere forskellige farver, foruden de sædvanlige sort og chocoladebrun, tillader standarden sort og tan, rød og tan, rød og røgblå og fawn farvet. Pelsen er praktisk og består af kort tæt underuld og stive hårde dækhår. Kelpien er en sund bygget hund uden overdrivelser eller komplicerede særtræk, bevægelsen skal være fri og utrættelig og den skal være i stand til at gøre pludseligt omkring selv i høj fart.Kelpiens evner som arbejdende hyrdehund er legendarisk, og denne oprindelge gør det let at træne den til alle former inden for hundesport. Lydighed, sport, agility, flyball, udstilling, eftersøgning (rondering) er kelpien eminent til. Lige meget hvad du træner din kelpie til, så må du have en smule tålmodighed og forståelse, da kelpien til stadighed tror, at den ved mere end sin træner. Den besidder en mystisk viden om hvad du tænker og planlægger, og vil ofte reagere før du kan nå at give en kommando. Denne viden og forudseenhed symboliserer racen. Som familiehund er kelpien en utrættelig ven og legekammerat. Den er normalt åben og venlig overfor alle mennesker. Kelpien behøver ikke hårdt arbejde for at kunne nyde livet, men den behøver optagelse som et meldem af familien. Dens største nydelse er at man giver den omsorg og kærlighed. Kelpiens største skuffelse er ligegyldighed og mangel på opmærksomhed. Opdragelse skal der selvfølgelig til, dens høje intelligens vil hurtigt bringe den i miskredit, hvis den bliver overladt til sig selv. Man skal være venlig og konsekvent over for kelpien, hvis man behandler kelpien dårligt og uretfærdigt kan den miste sin respekt og tillid til dig og ønsker ikke længere at gøre dig tilpas. Den mest harmoniske kelpie får man, hvis man tilbyder den en form for hjernegymnastik, som f.eks. søgeøvelser, hjemme eller på gå-turen. Det kan være godbidder, ting eller personer. Hvis du lærer kelpien at apportere vil den elske at hente ting til dig. Kelpiens historie indeholder mange vidnesbyrd om hundens exellente udholdenhed og klogskab.
Der skal gøres opmærksom på, at der ved køb af kelpie, uanset om det er her i Danmark eller i udlandet, så skal hunden være rigistreret i en FCI anerkekendt kennelklub.

Farvevarianter: Sort, sort and tan, rød, rød and tan, fawn, chokolade og røgblå.
 


FCI Standard