193 BORZOIIndsendt af Jeanne Frimodt-Møller
Helhedsindtrykket af en Borzoi er domineret først og fremmest af dens imponerende størrelse, dens fyldige pels, skønheden i dens farver og balancen i dens proportioner. Den er en meget elegant hund. Str. 70 - 82 cm og derover for hanner, tæver omkring 5 cm mindre. Den størst kendte Borzoi i vore dage var russisk født og målte 92 cm over skuldrene. Den har en lang bølgende pels - man skal være forberedt på en del pelspleje, specielt i fældningsperioder! Alle farver er tilladt fra de sjældnere helt hvide over alle nuancer rødt, rødt/hvidt til de lige så sjældne sølvgrå eller vildtgrå til sort/hvidt eller helt sort. Borzoi skal for hannens vedkommende have en let bue på ryggen, (knap så udpræget hos tæven). Den har et ædelt langt hoved og mørke øjne.

Borzoi har et stærk jagtinstinkt. Den er trods alt fremavlet gennem tusindvis af år, til at blive perfekt til at forfølge sit bytte over lange strækninger ved hjælp af synet.
Det bedste er derfor at forebygge gennem den rigtige indlæring af indkald, allerede fra starten. Man skal gør hunden vant til at se f.eks. katte og andre hunderacer.
Træn altid på en lystbetonet måde og med ros og belønning.

Borzoi'en er måske ikke præcis, hvad man forstår ved en “børnehund”, men fungerer udmærket sammen med børn, hvis man overholder de fornuftige regler, som gælder for al omgang mellem børn og hunde. Den elsker sin familie og er meget trofast. Den skal have en god spadseretur hver dag, men ellers er Borzoi'en også den roligste hund, man kan ønske sig, faktisk er den lidt doven, men den er straks oplagt hvis man kalder.

En Borzoi skal, ligesom børn, have en fast men forstående og kærlig hånd, og man skal aldrig være brutal eller sur i lang tid, det tåler den ikke.
Den vil meget gerne ligge i møblerne og pynter i stuens bedste stol! En Borzoi bliver en overordentlig kærlig, stilfærdig og loyale følgesvend.
Farver: hvid, gylden i alle nuancer, rød med sorte scatteringer og mørkt næseparti, grå, brindlet, ensfarvet eller plettet på hvid bund.


STANDARD  


SLÆGTSFORSKNING PÅ RACEN

1891 - 1920

1921 - 1930

1931 1940

1941 - 1950

1951-1960 1961-1970

1971 - 1979

DKK´s lager af gamle stamtavlebøger og stamkort er i min besiddelse
Stamtavlerne er stadig under udarbejdelse og vil blive digitaliseret efterhånden som jeg finder frem til dem

Fra 1980 kan man som DKK-medlem se stamtavler på HUNDEWEB