315 BROHOLMER


Broholmer


Broholmeren menes at være en meget gammel race. Arkæologer fandt rester af en hund i en Vikingelandsby som blev udgravet på Fyn. Denne hund havde Broholmerstørrelse og type og Vikingerne bragte formodentlig Mastiffs med sig fra England, når de vendte hjem fra deres togter til de britiske øer. Den almindelige mening er, at Vikingerne kun havde hunde af Spidshunde-typen, men rester af store, tunge hunde blev fundet forskellige steder. I Brattli - Erik den Rødes gård på Grønland, fandt man et skelet af en stor tung hund, hvor der hos naboerne blev fundet rester af spidshundetyper. Ved gravfundet Gokstad  i Norge, blev der fundet rester af 6 hunde - en af dem var af stor, tung type og da Osebergskibet blev udgravet, fandt man rester af lignende hunde.

Broholmeren er en race er forsvandt og blev reetableret. Engang var disse Mastiffs meget populære i Danmark. Undervejs er de formodentlig blevet krydset ind med Grand Danois og Engelsk Mastiff. Disse hunde havde deres virke i Danmark som vagthunde for godser og herregårde. Den havde endvidere jobs med at passe på kvæg, når disse skulle drives fra landet til byen. Broholmerne blev opdrættet i Zoologisk have i København, hvor de hjalp til med at at opfostre løveunger. Broholmeren var stadig populær i 1800 tallet, men hårde tider og Verdenskrigene gjorde denne type hundeavl til en dårlig forretning. Den store depression nedsatte antallet af hunde og i 1940 var der kun en opdrætter tilbage, en aldrende præst. Selv han stoppede på grund af alderen.

I 1970´erne begyndte hundeentusiaster at søge efter Broholmerlignende hunde. De fandt et antal hunde rundt om i landet, som formodentlig var Broholmerkrydsninger. Disse hunde indgik i genopbyggelsen af racen efter den gamle standard. Trods antallet af Broholmer i Danmark er over 100 eksemplarer, er der kun få af den udenfor landets grænser
 


FCI Standard