173 CAO DA SERRA DA ESTRELA


Cao da serra da estrela


Sakset med tilladelse fra Hyrde, kvæg og Gårdhundenes informationsblad

Cao da Serra da Estrele er en portugisisk bjerghund, som ledsager hyrden op i Serra de Estrala området om sommeren. Estralaen er en af de hyrdehunde, der ikke driver hjorden, men forsvarer hyrden og hans hjord mod ulve, som stadigvæk findes i dette område.
Estrelaen har været kendt igennem flre hundrede år, men har samtidig været en fåtallig race, eftersom opdrættet har været afgrænset til nævnte område. Forfædrene har vagtsomt fulgt hyrden i den forrevne klippekæde Serra da Estrela, hvortil hyrden drev sine får og gedeflokke om foråret.
Livet var ikke ufarligt, ulve og bjørne lurede på bytte, hvorfor hyrden tog Estrelaen med som en uadskillelig ledsager og trofast vogter for hjorden, som den hårdnakket forsvarede.
Estrela Mountain Dog, som racen også kaldes, anses for at være en af de ældste racer på den Iberiske halvø. Estrelaen er en såkaldt fæhund, som adskiller sig fra kvæghundene i størrelse, styrke og slagsmålsteknik.Estrelaen er en brugshund og en fremragende vogter af gårde og huse samt en god forsvarer af personer og et godt trækdyr, men er samtidig en meget hengiven familiehund og meget føjelig overfor familien.


Racen findes i fire farvevarianter: fawn, brindle og ulvegrå. Pelslængden varierer fra kort til langhåret. Størrelsesmæssigt bliver hannen 7276 cm høj med en vægt på 50 kg, og tæven 62-68 cm høj og en vægt på ca. 30-40 kg. Pelsen er kraftig, lidt grov - minder om gedens pels, meget fyldig, glat eller let bølget. Den kraftige pels gør, at Estrelaen ser ud til at være et stort tungt dyr, men vægten fortæller, at der er tale om et meget adræt dyr. Karakteristisk er også gangarten. Estrelaen bevæger sig med lange, smalle skridt, hvilket er nødvendigt for at bevæge sig på en bjergside.


FCI Standard