156 COLLIE, LANGHÅRET


Collie, rough


Indsendt af Winnie West Ørngreen

Collien er pga. sit fredelige sind absolut velegnet for førstegangs hundeejere, den er nem at opdrage, da den nærmest er lidt behagesyg. Den er en rigtig familie hund, den er gladest når familien er samlet, og den kan ligge midt i sin flok.
Den er en blændende børnehund, da den forstår at være blid overfor de mindste og vild og legesyg sammen med de større børn. Det er ikke en hund for de meget højtråbende, ligesom den ikke egner sig til familier med meget skænderi og ballade. En collie skal man ikke råbe til eller skælde meget ud, den forstår hvad der bliver sagt, når det siges i et normalt tonefald, og et bestemt NEJ, når den har gjort noget forkert er alt nok.

Collien er bortset fra ovenstående en meget alsidig hund, den trives både i familier med høj aktivitet (kondiløbere - fest og sjov) og den kan også sagtens finde sig til rette hos nogle, der lever et mere stille liv. Selvfølgelig skal den ud og luftes, de daglige gåture kan ingen hund undvære, og da det er en stor hund skal den også have noget motion for at holdes i god form.

Collien elsker at arbejde, den kan godt lide at lære noget og at der bliver stillet krav til den, og dens lærevillighed gør den god til både dressur og agility.

En velholdt collie er en af de smukkeste hunderacer, og det tager kun så kort tid at holde dens vandskyende og smudsafvisende pels. Collien skal børstes grundigt igennem én gang om ugen og lige redes bag ørerne for at der ikke skal komme filter (det tager kun ca. 20 min) så er den flot.
Collien er en mellemstor hund, standarden i Europa siger at en tæve må være 51-56 cm over skulderen og hanner 56-61 cm. I USA er målene lidt større så tæver der må være 56-61 cm og hanner 61-66 cm. Det betyder at collies importeret fra USA, eller hvor der er amerikanske linier bag, er lidt større og lidt kraftigere end den europæiske type.


 FCI Standard


SLÆGTSFORSKNING AF RACEN

1891 - 1920

1921 - 1930

1931 - 1940

1941-1950

1951 -  1960

1961 - 1970

1971 - 1979

DKK´s lager af gamle stamtavlebøger og stamkort er i min besiddelse
Stamtavlerne er stadig under udarbejdelse og vil blive digitaliseret efterhånden som jeg finder frem til dem

Stamtavler fra 1980 til nu, kan du som medlem af DKK. finde på Hundedatabasen