224 DRENTSCHE PATRIJSHOND


Drentsche patrijshond


I det 16. århundrede udviklede racen sig fra Spioenen ( også kaldet Spanjoelen), som kom via Frankrig  fra Spanien. I Holland blev den kaldt “Patridge dogs” (agerhønsehunde). I landets østlige del, især i provinsen Drenthe, bevarede man disse hunde racerene og krydsede dem ikke med udenlandske racer, som man gjorde andre steder. Den 15 Maj 1943 blev racen officielt anerkendt af Det Hollandske Kennelklub ( Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland ), kraftig støttet af Baronesse Van Hardenbroek, hr. Van Heck Jr og hr. Quartero.

Racen er mest beslægtet med Kleiner Münsterländer og Epagneul Francais.
Den 5 Jun. 1948 grundlagde man en specialklub, Nederlandse Verenihing “De Drentsche Patrijshond"  For den Hollandske jæger, der på sit afvekslende terræn søger afslapning i jagten uden alt for store kraftudfoldelser, er den jagthund nummer eet. Hunden jager under gevær og  afsøger terrænet uden at komme for langt fra jægeren; den har tilsyneladende behov for stadig  kontakt med ham. Når den får fært af vildtet, tager den fast stand og står ubevægelig i moderat afstand. Under standen venter hunden på, at jægeren skal komme nærmere, og ved lange ventetider ser den sig om efter sin herre.
Den har en så god tilpasningsevne, at den egner sig til jagt på alle former for vildt i marken og til vandarbejde, og desuden er den god som apportør og som schweisshund.
De nævnte egenskaber er medfødt hos hunden, og det er derfor karakteristisk  for den, at den kun behøver lidt dressur. På grund af hundens blide karakter er det forkert at træne den med hård dressur
.


FCI Standard