284 FINSK HYRDEHUND


Finsk hyrdehund


Den finske hyrdehund er en århundreder gammel del af den samiske kultur. Denne originale race, der har eksisteret i så mange år, har været samernes tro følgesvend og uvurderlige hjælper i deres arbejde med rensdyrene. Når man ser hunden i dag, robust, stærk og naturlig, som den ser ud, er det som et glimt af hensvundne tider. Denne hund, der er smuk og velproportioneret, men som aldrig er overdreven, hvor dens samiske baggrund, denne anelse af shamanistisk mytologi, altid skinner igennem, så dens skønhed aldrig bliver overfladisk, den tiltaler mange mennesker, der ønsker en naturlig hund, der dog gerne må være køn.

Den finske hyrdehund har som allerede nævnt tilsammen med den finske lapphund været en uvurderlig hjælp for det samiske folk i deres arbejde med renerne. Samerne var nomader og flyttede rundt med deres rensdyr fra sted til sted. Dette ville have været umuligt for dem, hvis de ikke havde haft hundene. En god hyrdehund kunne holde styr på flere hundrede dyr helt alene. Derfor var hundene da også det vigtigste for samerne, ofte fik hunden bedre føde end folkene selv.

Den finske hyrdehund er en meget social hund. Den har været i tæt kontakt med sin ejer, har sovet inde i teltet sammen med menneskene, og den er derfor glad for mennesker og børn i særdeleshed.

I kraft af sit job som hyrdehund har den ingen jagtinstinkter, og den er derfor også meget glad for andre dyr, både andre hunde og andre husdyr.

I modsætning til den finske lapphund anvendes den finske hyrdehund den dag i dag i Lapland som rensdyrhyrde. Der findes ikke mere renracede lapphunde i Lapland, men der findes mange finske hyrdehunde, og racen står stadig åben for registrering. Dette betyder, at der hvert år hentes nye hunde i Lappland, opdrættet af lapper, efter forældre der bliver anvendt som rensdyrvogtere, sådan som racen er blevet anvendt i århundreder. Disse hunde tages ind i avlen og blandes med de allerede registrerede hunde. Dette er med til at bevare racens originale egenskaber, og det berettiger den virkelig til at blive kaldt en sand naturhund.

På grund af denne direkte nedstamning fra originale hyrdehunde er den finske hyrdehund en utroligt god arbejdshund. Mange bruger den som hyrdehund til andre dyr end rensdyr såsom får og køer.

Men den finske hyrdehund er ikke bare en dygtig hyrdehund, den er en utroligt lærenem hund i det hele taget, og er langt mere lydig end fx lapphunden er. Det er en hund, som er let at opdrage og som er meget hengiven over for sin ejer. I Finland klarer racen sig flot både i lydigheds- og agilityringene.

Ligesom den finske lapphund er den finske hyrdehund en ganske ung race, når det kommer til stambogsføring i kennelklubber. Hvor arbejdet med at redde den finske lapphund først startede i 1970erne vaktes interessen for den finske hyrdehund allerede i begyndelsen af 1900tallet, og det virkelige avlsarbejde begyndte i 1950erne. Racen er dog stadig forholdsvis lille.

Den finske hyrdehund er en meget sund race. Naturlig udvælgelse ( de svage individer er gået til grunde under de barske forhold, hvor en uduelig hund ikke fik lov at leve ) har gjort racen til en meget stærk og sund gruppe hunde uden svage individer. Der findes i racen ikke nogen af de ellers så velkendte hundesygdomme, såsom allergi, epilepsi o.s.v.

Den finske hyrdehund er omkring middelstørrelse. Den har en rektangulær krop, den er tydeligt længere end den er høj. Den er robust og muskuløst bygget. Halen bæres hængende, aldrig oppe på ryggen. Hunden bevæger sig med meget lange, effektive og elegante skridt. Pelsen er kort og tyk og tæt. Den fælder næsten ikke og pelsen er selvrensende, så racen kræver ingen pelspleje eller børstning. Den tykke pels er vandskyende og beskytter mod kulden, så den finske hyrdehund kan være ude i alt slags vejr.

Hunden findes i forskellige farver. Den mest almindelige er sort med mere eller mindre grad af lyse aftegn. Forskellige nuancer af barkbrun ses også en gang imellem, mens ulvegrå er mere sjælden, men dog findes.
 


FCI Standard