148 GRAVHUND - ALLE VARIANTER
 


 
 


Miniature og Dværge skal være en kopi af standarden og man har da også Standardstørrelser liggende tilbage i stamtavlerne, hvilket er med til at give både Dværg og Miniature ordentlige benstammer, længde på ryggen og længde på hovedet. Det er tilladt at parre på tværs af størrelserne, hvilket der er delte meninger om, men jeg syntes at det er i orden, da jeg mener det vil blive et problem, hvis man f.eks. kun må parre Miniature med Miniature, vil de blive mindre og mindre og der vil hverken være benstammer og krop tilbage. Dette vil nok altid være et diskussionsområde med mange delte meninger. Jagtmæssigt er der ikke så megen jagt i dværg og miniature, som der er hos Standarderne, men der er efterhånden opdrættere der er ved at få avlet jagtegenskaberne tilbage i hundene, dels på grund af, at der ligger Standardstørrelser tilbage i disse Dværg og Miniature er derimod fremragende sporhunde, men der bør arbejdes på at få egenskaberne for rævejagt avlet ind, specielt fordi  dværgene er små hurtige hunde, der kan komme ind alle vegne, til forskel fra standarderne, som ofte er for store og for dybe i brystkassen.

I de nordiske lande, er der på træningsgrave forsnævninger, hvor hunden skal ned og ligge på siden for at komme igennem, meget tilsvarende naturgravene og hvis hunden er for stor, kan den få store problemer. 
Gravhunden stammer fra Tyskland og bliver brugt til at smide ræve fra grav. Udover at være fantastiske ræveudsmidere er de også fremragende sporhunde og drevhunde. Deres næse er tæt ved jorden, hvilket gør at mange benytter gravhunden til sporarbejde. De er frygtløse - hvilket siger sig selv, når de frivilligt går i en rævegrav for at sætte denne ud. I gravene er der ofte flere ræve og det er ikke altid uden kamp at disse forlader graven, og ofte er der dybe sår og rifter på hunden, men den er frygtløs og fortsætter gerne igen og igen. Som drevhund er den fantastisk. Den er hurtig og igen frygtløs, den driver både med råvildt og kronvildt. I Sverige er gravhunden mere brugt som drevhund end i Danmark og her driver den gerne med elg. Som sweisshund er den fremragendel med en fantastisk lugtesans, men den kan ikke længere blive optaget i Sweisshunderegisteret, På grund af dens størrelse, kan den ikke, hvis dyret er anskudt,  trække det ned, men hvis man er sikker på at dyret er forendt er det en sikker sporhund at anvende. Temperementet hos gravhunden er ikke så forskellig fra andre jagthunderacer, den er en dejlig familiehund, der elsker at ligge i sofaen og være med i familielivet. Den formår efter en jagt at slå helt om og bare nyde at være sammen med sine kære. Gravhunden får gerne skyld for at være en stædig krabat,hvilket nok tildels er rigtigt,men som alle andre hunde drejer det sig en del om opdragelse, hvor meget man vil tillade at hunden får lov til at bestemme og som alle andre hunde, respekterer gravhunden også at det er mennesket der er føreren. Gravhunden kan blive en utrolig lydig hund hvis man har tålmodighed og er kærlighed i opdragelsen. Omkring pelspleje skal den ruhåret gravhund plejes daglig med en børste og ses efter i sømmene som andre hunde. Den skal trimmes ca. 2 gange årligt -  enkelte 3 gange. Hvornår man starter med at trimme hunden er der delte meninger om,men jeg starter gerne i 3-4 måneders alderen for at den blivende pels kan blive så strid som muligt og give luft til den nye pels. Gravhunden er en lille hund og som hvalp er det vigtigt at bære den op og ned af trapper, men når den er udvokset mener jeg ikke at man skal overbeskytte den, da den gerne selv hopper op og ned i stol og sofa og den går også på trapper. Blot skal man sørge for at den ikke bliver overvægtig, da dette er til stor skade for ryggen og de små ben. Det er en god ide når gravhunden er udvokset ved 15 måneders alderen, at cykle med den. Gravhund elsker endvidere at svømme. Til slut vil jeg dog tilføje at gravhunden er en formidabel vagthund. Den er meget opmærksom på fremmede lyde og giver gerne besked. Gravhunden er 1/2 hund høj - 1 hel hund lang og 2 hunde værd.

Indsendt af:  Hanne Andersen.
 


FCI Standard


SLÆGTSFORSKNING PÅ RACEN

1884 - 1920

1921 - 1930

1931 - 1940

1941 - 1950

1951 -  1960

1961 - 1970

1971 - 1980

DKK´s lager af gamle stamtavlebøger og stamkort er i min besiddelse
Stamtavlerne er stadig under udarbejdelse og vil blive digitaliseret efterhånden som jeg finde frem til dem

Stamtavler fra 1980 til nu, kan du som medlem af DKK. finde på Hundedatabasen