048 KARELSK BJØRNEHUND
  


Den karelske bjørnehund omtales ofte i hundebøger som en race, der opstod i Finland i 30'erne. Det er sandt, at det først var omkring denne tid man begyndte, at racebeskrive og renavle den. Men bjørnehunden har bevaret sit nuværende udseende bedre end f.eks. Finsk Spids, fordi den har levet mere isoleret og derved undgået iblanding fra andre hunderacer.
Det karelske folk havde sine sorte spidshunde med sig, da de for flere hundrede år siden indvandrede i området nord for den finske bugt. Karelerne som var store jægere, vandrede mod nord og øst for, at finde de bedste jagtmarker og kom derved til, at bosætte sig i de mest utilgængelige og isolerede områder.
Vejforbindelserne var ikke udbyggede, så byerne, der lå langt fra hinanden, var isolerede. Derfor kunne den sorte spidshund, i alle tilfælde, holde sig upåvirket af andre hunderacer.

Bjørnehunden generelt
Den børnevenlige og vagtsomme familiehund stammer fra det østfinske område Karelen. Da russerne i 1941 erobrede Karelen, flyttede Karelerfolket tilbage til Finland med deres hunde. Racen blev oprindelig fremavlet til storvildtjagt, hvad den stadig bruges til i de øvrige nordiske samt i de østeuropæiske lande.
I Danmark holdes den hovedsagelig som familiehund, hvor den er meget værdsat for sin sociale adfærd og sine gode vagtegenskaber. Flere og flere træner hundene i Schweiz (blodspor), hvor de får brugt deres gode lugtesans og højt udviklede søgelyst.Den er et udpræget flokdyr, hvilket bevirker, at den glad slutter sig til hele familien. Men ofte tættest til en person, som den virkelig sætter højt.
Den holder meget af børn, tager venligt imod fremmede, men beskytter familien, hvis nogen skulle true denne.
En bjørnehund er ikke aggressiv mod mennesker, men er kendt for sin konduite. Den reagerer lynhurtigt på sine menneskers sindsstemninger, forstår at skelne mellem spøg og alvor og er derfor et betryggende familiemedlem at have i huset.
Familiens børn og legekammerater er i høj kurs hos bjørnehunden. Den går gerne med i en rask tagfat og bliver det for meget for den, forlader den blot legen for, at søge fred og ro, hvilket naturligvis altid skal respekteres. Der er mange eksempler på bjørnehundens varsomhed og tålmodighed overfor små børns ikke altid blide hænder.
Bjørnehunden er intelligent og lærenem. Dens karakter, viljestyrke og stolthed kan sammenlignes med kattens. Den kender sit eget værd. Derfor anbefales det, at opdrage den med kærlighed og konsekvens. Den skal ikke opdrages hårdt, men med fasthed så den ved hvem der er "førerhund".
Bjørnehunden er glad for motion og den voksne hund er utrolig udholdende, men har man en have, hvor den må løbe efter ønske, er man ikke afhængig af lange cykelture. Enhver hund skal dog have mindste en daglig gåtur, således at dens behov for nye oplevelser dækkes.
Bjørnehunden siger til, når der kommer fremmede, men en rimelig velopdraget hund er ikke larmende. Karelen har meget varme somre og meget kolde vintre, derfor isolerer hundens pels for både varme og kulde. Så man behøver ikke at bekymre sig om vejret, hvis bare den har ly for regn, vind og sol. Pelsplejen er minimal. En gennembørstning et par gange om året vil holde pelsen i fineste form. Pelsen er vandskyende og smudsafvisende og et kuriosum er at den aldrig "lugter af hund", heller ikke i regnvejr. Den fælder en til to gange årligt, hannerne afhængigt af årsskiftet, tæverne i forbindelse med løbetidsperioderne. Som regel er man fri for fæld resten af året.
Den er robust og stærk med de oprindelige instinkter i behold, dog i noget mere afdæmpet form. Helbredsmæssigt er det en utrolig sund hund. Gennemsnitslevetiden er 12 til 16 år


FCI Standard