328 KAUKASISK OVTCHARKA
Owtscharka er en familiehund, ifølge den tyske beskrivelse velegnet til hundegård, hvor den skulle trives bedst, men danskerne holder nok hund på anden måde.
Kaukasisk Owtscharka er en meget selvbevidst hund, derfor er den ikke velegnet for typiske schæferhundemennesker, da den aldrig underordner sig betingelsesløst. Hunden er meget selvstændig og tænker selv.
Denne race har eksisteret i 600 år, hvor dens opgave var, at bevogte får i Kaukasus bjerge, uden mennesker omkring sig. Den ligner stamfaderen over alle hunderacer, ulven meget. Der hvor der for over 12.000 år siden skete et møde mellem menneske og ulv, der dermed blev til hunden, i grænseområdet mellem Asien og Europa, ligger oprindelsen til disse imponerende "naturhunde".
Da kaukaserne sommer og vinter levede i det fri sammen med deres kvæghjorde, var mod, arbejdsydelse og modstandskraft de eneste kriterier vedr. avlen. Dette har indtil vore dage præget væsenet hos disse selvbevidste hunde. Hundevenner der ønsker en hund, der tilbeder dem, og bare venter på en næste ordre, skulle finde en anden mere velegnet race. Denne naturhund, er en prægtig ven for individualister. Han er mistroisk overfor fremmede, men en trofast beskytter af familien og omgivelserne. Indbrudstyve kommer kun en gang. Det har vi oplevet. Så kær og søvning han kan se ud, så barsk er han, når vi eller vores hus er truet. Man inddeler kaukaserne i to grupper. Den højbenede, slankere Steppekaukaser og den mere firkantede, kraftigere Bjergkaukaser. I Tyskland har man avlet på kryds og tværs mellem begge varianterne. Før blev ørerne kuperet, men nu efter forbudet ses hængeører mere og mere. Kaukaserringen ved udstillinger er altid interessante, ikke to kaukasere ligner hinanden, idet både farve, størrelse og pelsen er forskellig fra hund til hund. I de rigtige hænder er det alle tiders hund. I de forkerte et mordvåben.

Sakset fra HUNDEPOSTENS informationsnummer med tilladelse fra formand: Bodil Rüsz


FCI StandardDenne race er desværre også kommet på forbudslisten i DK


Kopier af danske stamtavler efter 1979 på denne race modtages og vil blive indført på dette site