053 KOMONDOR
  


Fra UHR vandrede folk med kvæg, får og  3 hunderacer og dette vandrende folk blev kaldt Magyar og talte Sumir. De slog sig til sidst i det 9. århundrede ned i det vi i dag kender som Ungarn. Og derfor hedder Ungarn på ungarnsk Magyar. Eller helt korrekt Magyarzarszdy eller Magyarnes land. I Ungarn hvor racen er kendt som "kongen blandt hyrdehundene" er Komondoren den største af de ungarnske racer. Komondoren er vagtsom og årvågen, en selvstændig, beslutsom og ansvarsfuld hund. Den knytter sig loyalt og hengivent til sin familie og dens ejendom. Den behsver omgang med mennesker og en daglig rutine. Kommondoren g´ør ikke ret meget og den ser godmodig ud. Men man skal ikke lade sig narre. Det er en hyrde- og brugshund, som er lynhurtig, vagtsom og med en fast karakter. Kommondoren er på ingen måde en aggressiv hund og den har en høj tolerancetærskel, men er den nået slår den til uden varsel.
Helt fra hvalpestadiet skal den være i kontakt med mange forskellige mennesker, hvis den som voksen skal kunne omgåes andre, det være sig mennesker som hunde. Racen stammer fra UR, KU MUN DUR, HUND FRA UR,og den kan føres tilbage til år 6.000 før Kristus. Det vil sige at racen sammen med Puli og Kuvasz var kendt 2.000 år før end de 4 hundes (canine familaris) som er grundlaget for det vi kender idag. Man har fundet lårbensknogler med indridset betegnelse f.eks. PU LY, KU MUN DUR KUAS SA (Kuvasz) ABA LY (kvæg) KOJ LY (får). Sproget er Sumir, hvorfra visse ord går igen i ungarsk. Når en hyrde skulle bringe kvæg og får på græs eller fra sted til sted ridsede man antallet af de forskellige dyr 2 steder på knoglen, og brækkede den midt over. Hyrden fik den ene, ejeren den anden. På den måde kunne man kontrollere antal og ejerforhold. Man ved også, at disse hyrder rejste langt for at finde den helt rigtige "partner" til sin hund. Det vil sige, at allerede for 8.000 år siden havde man for disse tre racers vedkommende et seriøst avlsprogram.Man har i Mesopotamien fundet lertavler fra år 3.500 før kristus med optegnelser af to familiers økonomiske situation. På den ene tavle kan man læse, at familien Knuth havde 216 heste med 8 kuvasz, 167 okser med 6 kommondor og 620 får delt i to flokke med hver 3 pulier. Den anden familie Beba havde 72 heste med 2 kuvasz, 436 okser delt i 2 flokke med hver 6 kommondor og 2 pulier, samt 840 får delt i 3 flokke med 2 kommondor og 3 pulier. Begge disse navne er almindelige i Ungarn i dag.
Den er utrolig kærlig og meget blid ved børn. Den er en en-familiens hund og tilbageholdende overfor fremmede, men vil acceptere dem er den sikker på, at de er venner af huset. Men respekterer man den og har man dens respekt, har man en rigtig ven for livet. Dens funktion var at ligge blandt fårene for at beskytte flokken mod vilde dyr og tyve. For så at springe op og overmande dem, hvis det var nødvendigt. Men kun af nødvendighed. Den sover om dagen, hvis hyrden er med, og bevogter om natten. Og iøvrigt ligner den Racka fåret, som er et vildt får i Ungarn.
Racens kendetegn er dens lange hvide pels, der beskytter hunden mod vejrliget og de vilde dyr. Det er en stor muskuløs hund, og hanner bliver omkring 80 cm i skulderhøjde, mens tæven bliver noget mindre. Der er ingen maximumhøjde.

Sakset fra Hundepostens informationsblad med tilladelse fra formanden Bodil Rütz


Stamtavler fra 1980 til nu, kan du som medlem af DKK. finde på Hundedatabasen