201 MAREMMA
  


Maremmaens officielle navn er Cane di Pastore Maremmano-Abruzzese (oversat: Hyrdehund fra MaremmaAbruzzerne) . Det er en arbejdshund, der kommer fra Appaninerne i Abruzzo området og fra sletterne ved Maremma. Der har den været i mere end 2000 år. Maremmaens vigtigste funktion har været at vogte flokken og hyrdens ejendom for ulve, tyve og vilde hunde. Der findes stadig ulve i Abruzzo, og maremmaerne er bestemt ikke blevet arbejdsløse. Det er en fantastisk oplevelse at se disse smukke og majestætiske hunde arbejde. Om dagen ligger den gerne på en lille høj eller forhøjning, hvor den kan holde øje med flokken, og hvem der går og kommer. Om natten efterlader hyrden fåreflokken i Maremmaens varetægt. Hver hund har ca. 100 får i en indhegning, som de skal beskytte. Derfor har hunden gennem århundreder udviklet et meget stærkt vagtinstinkt og en enestående evne til at handle selvstændigt. Den er vant til at beslutte selv - og den har en meget stor ansvarsfølelse. Den advarer ved at gø og angriber almindeligvis ikke uden den bliver provokeret, men i Italien ville en besøgende aldrig drømme om at bevæge sig ind på et område der bevogtes af en MaremmanoAbruzzese.
Maremmano-Abruzzese er en stor hund. Mankehøjden varierer mellem 60 cm for en lille tæve til 73 for en stor han: den er ikke så stor som en Grand Danois men større end en schæfer. Når den er ked af det, kan den rulle sig sammen til den halve størrelse, og den kan blive MEGET stor, når den er mistænksom og konfronteret med farer. Den er meget smidig og bevæger sig graciøst og hurtigt. Til trods for vægten, der er ca 35 kg for en tæve og 40 kg for en han.
Pelsen er hvid (elfenbensfarvede, orange eller citronfarvede pletter er tilladte, men kun i begrænset omfang), tyk, tung og vandafvisende Den ser altid ud som om, den lige har været i bad og blevet børstet - selv om det ikke er tilfældet. Den bør vaskes 3 - 4 gange årligt og gennembørstes et par gange om ugen. Den fælder normalt en gang om året. Næsen, trædepuderne, læberne og pigmenteringen omkring øjnene skal være sort. Hovedet skal være tungt og isbjørneagtigt, og Ører og øjne ikke for store i forhold til hundens størrelse. Øjnene skal være mandelformede og farven gulbrun til kastaniebrun Halen skal være lang og nå ned til hasen. Den skal bæres nedadhængende, men når hunden er ophidset rejses den i hejde med ryggen - let opad bøjet.
Maremmaens opførsel og temperament er i høj grad afhængig af den prægning, den har fået som hvalp. Det er yderst vigtigt at hvalpen fra begyndelsen bliver socialiseret både med mennesker og med andre hunde ellersvil den blive meget svær at have. Den som skaffer en Maremmano-Abruzzese skal vide, at hunden kræver meget arbejde. Den har en aktiv hjerne, intelligensen ligger over hvad der er normalt for andre hunde, og den sociale træning og lydighedsøvelser kan ikke starte hurtigt nok. Den bliver dog aldrig så lydig som en schæfer eller Border Collie den vil ofte overveje et sekund eller to, om det er en god ide at adlyde!! Den kræver en fast men kærlig hånd. En voksen Maremmano-Abruzzese vogter af sig selv, den behøver ikke at lære det. Vil du leve på samme niveau som din hund, så skal du have en Maremma, men sørg for den er klar over, hvem der er flokkens leder.
Oftest vil du få en hund ikke alle kan gå hen til uden en passende introduktion, men når det er sagt, er det også en hund, der trives bedst med kærlighed og nærhed af sin hyrde.


FCI Standard


Stamtavler fra 1980 til nu, kan du som medlem af DKK. finde på Hundedatabasen