197 MASTINO NAPOLETANO
  


Mastino Napoletano kan spore sin oprindelse tilbage til de store romerske krigs og gladiatorkamphunde. Dens massive og ualmindelig imponerende udseende gør den til en udmærket vagthund. I sit hjemland bruges den også til beskyttelse og som politihund. Som selskabshund er den rolig og behagelig. Denne race er foreløbig ganske ung i Norden. Det er en meget speciel hund, både af udseende og måden at være på. Ja, den er stor og tung, men utrolig sød og kælen. Har du taget dig tid til at hilse på en af racens eksemplarer vil du måske helt falde for denne meget, store bamse med alle rynkerne.

Historie og oprindelse

Mastino Napoletano, hører til gruppen "molosser". Dens oprindelsesland er Italien og den er er meget gammel race som man mener at spore helt tilbage til det gamle Rom og Cæsar-tiden. I 1949 sørgede De Piero Scanziani for at racen blev godkendt og fik sin standard. Racen havde været opdrættet i mange år før dette. De Piero Scanziani bliver kalt "faderen" til Mastino Napoletano. I Italien har den været brugt som tjenestehund og sporhund, og i USA har de prøvet dem i lydighe dog agility med godt resultat. Ellers bruges den til familiehund, men nogen er også i Europa begyndt at bruge dem i lydighed, også med godt resultat. I Italien regnes racen for at være nationalhunden.

Hvordan er en Mastino Napoletano?
Den er en stor og kraftig hund med en barsk og overlegen mine. Den har et majestætisk udtryk. Uden sammenligning er den en af de bedste til at våge over hus, hjem og ejendom. Den er en udmærket familie og børnehund. Den er selvsikker og begynder sjældent at gø.   Hanhunde er faktisk ganske rolige. Gemyttet skal være roligt og afslappet, venlig og tålmodig, og er den på fremmede steder skal den være neutral mod mennesker og dyr.

Farver: Grå, sort, tigret, Isabellafarvet, mahognibrun

Oversat fra norsk af Jytte Mølgaard Jensen  Kilde: KENNEL STAR MASTINO ved  Tanja & Robert Bekkelund, Norge


FCI Standard


Stamtavler fra 1980 til nu, kan du som medlem af DKK. finde på Hundedatabasen