339 PARSON JACK RUSSEL TERRIER
  


Parson Jack Russell terrier er en intelligent, aktiv og kvik terrier bygget for fart og udholdenhet. Racen er en jagtterrier med evner og bygning for gravjagt på ræv, samt for at følge en hest under den traditionelle engelske rævejagter. Den bruges også som kortdrivende hund på hjort og rådyr samt som eftersøgningshund. Rasen passer godt som familiehund for aktive familier. Den er generellt lærenem og egner sig også udmærket til f.eks. agility.

Sognepræsten (parson) John (Jack) Russell fra Devon i England udviklede denne terrierrace i perioden fra 1820 og til sin død i 1883. Racen blev hovedsageligt dannet på basis af datidens foxterriers og med et vist indslag af diverse andre terrierraser som viste gode egenskaper for gravjagt. Målet var at  frembringe en god ræveudsmider. Jack Russell mente at hunde med indslag af Bullterrier-blod var uegnet for rævejagt. De var for skarpe og blodtørstige og havde en tendens til at dræbe ræven istedet for
at tirre og true den til at forlade graven. Han var derfor meget imod enhver bullterrier-indblanding. Jack Russell lagde altid mere vægt på jagtegenskaberne end på eksteriøret. Han havde ikke så meget tilovers for udstillinger, selv om han faktisk fremavlede  nogle af stamhundene til voredage foxterriers og var blandt de første som havde dommerhverv i The Kennel Club.

Mange opdrættere har trofast arbejdet efter Russells idealer, alligevel findes der ingen Parson jack russells med en stamtavle som beviselig kan spores tilbake til Parson Russells stamtæve Trump. Denne hund købte han af en mælkemand fordi han syntes den så ud som den perfekte foxterrier i ordets rette forstand. Racen er op igennem årene blevet holdt mere eller mindre renracet på de mange Hunts som findes i England. På alle hunts som jager ræv fandtes (og findes der fortsat) en terriermand som havde til opgave at fremskaffe gode terriers...Først i 1989 blev racen anerkendt i «The Kennel Club». I årene før anerkendelsen dukkede der  mange varianter op af såkalte «Jack russell-terriers». De fleste af disse er hvide med større eller mindre tanfarvede (røde), sorte eller tricolour pletter. Benlængde, kropsbygning og gemyt varierer meget, og man ser ofte tydelig indslag af andre racer som f.eks. Beagle, Gravhunde, div. dværghunderacer samt andre terrierracer. I de sidste åre har en kortbent, dværgpræget variant vært  populær, særlig blandt hestefolk. Disse følger imidlertid ikke den standard Jack Russell arbejdede efter, nemlig en hund på ca. 35,5 cm (14 tommer) med en atletisk, ikke for kompakt krop og med en benlængde som står i et harmonisk forhold til kroppen.
Parson jack russell terrier findes i flere farve- og pelsvarianter


FCI Standard


Stamtavler fra 1980 til nu, kan du som medlem af DKK. finde på Hundedatabasen