269 SALUKI
  


Også kaldet Persisk mynde, kom til Europa omkring år 1920 for at blive.
De Saluki’er, der er blevet importeret til Europa og USA stammer fra mange forskellige oprindelige typer, og racestandarden er konstrueret sådan, at de forskellige typer tilgodeses.
Salukien varierer meget i både behængets længde, kropstype og fremfor alt i farve. Alle farver, aftegninger og kombinationer er tilladte.
Ønskelig skulderhøjde: 58,5 - 71 cm.
Beskrivelse fra standarden:
 “En elegant hund, let langstrakt af bygning, hvis afbalancerede kraft udtrykker energi, udholdenhed og adræthed - egenskaber, der gør den egnet til smidige og
hurtige bevægelser på jagten over stenet grund eller blødt sand.”
Salukien er en orientaler og en jagthund.
Derfor, til trods for at racen har været i vesten i mange generationer, opfører den sig ikke rigtigt på samme måde, som vi er vant til med almindelige hunderacer.
Salukien er ofte reserveret overfor fremmede, og det har gjort mangen en hundeven skuffet.
Tre slag med halen for en fremmed er store sager, og det overrasker mange mennesker. Men den er hverken nervøs, frygtsom eller agressiv.
Salukien forventer, at du skal opføre dig på samme tilbageholdende måde. Imod sin familie og sine venner er Salukien meget hengiven og trofast.
De elsker opmærksomhed ligesom andre hunde og er intelligente og store personligheder. De ældes langsomt og lever ofte længe.
Salukiens pels er let at holde. Salukien er måske ikke præcis, hvad man forstår ved en børnehund, men fungerer udmærket sammen med hensynsfulde børn, hvis man overholder de regler, som gælder for al omgang mellem børn og hunde.
Salukier bevæger sig roligt og graciøst indendørs og lugter ikke af hund. Du må helst ikke have for “kort lunte” d.v.s. ikke hidse dig hurtigt op og tabe tålmodigheden.
Salukien er ligesom de andre mynder, meget selvstændig, men også ganske blød i temperamentet.
Er du alt for hård mod en Saluki, bliver den sjældent aggressiv, men derimod ofte nervøs og underdanig.
Det samme sker, hvis man ikke socialiserer og miljøtræner hvalpene. Saluki elsker at gå lange ture i park, skov eller på strand.
Det er en stærk hund, som med den rette motion, mest består af sener og muskler. Salukien er trods alt fremavlet gennem tusindvis af år, til at blive perfekt til at forfølge sit bytte over lange strækninger ved hjælp af synet.
Dette er forbudt i Danmark. Derfor, træn indkald af hunden allerede fra starten.
Det er heller ikke alle Saluki’er, der har så stærkt et jagtinstinkt, at det bliver noget problem. 

Janet Frimodt Møller


FCI Standard


Stamtavler fra 1980 til nu, kan du som medlem af DKK. finde på Hundedatabasen