212 SAMOJED
  


Samojedhunden stammer fra det nordlige Rusland øst for Uralbjergene. De tilhørte nomadestammer, som brugte dem til at vogte deres rensdyr og sommetider til at trække deres slæder.
Hundene fik navn efter en stamme, der hed Samojederne.

Den hund, vi i dag kalder samojedhunden, kommer dog ikke med garanti fra det egentlige Samojed distrikt.
I Rusland kendes racen som Nenetsky hunde, efter Nenetskyfolkene ved den arktiske cirkel mellem halvøen Kanin og floden Jenisej, men de russiske hunde er en del mindre end vores samojedhunde.
Nomadestammerne var meget primitive. De boede i telte, og de vandrede omkring fra sted til sted og søgte efter lav og mos, som rensdyrene skulle leve af. Det var et hårdt liv, især om vinteren. Mennesker og hunde levede i nær kontakt med naturen. De udgjorde et sluttet samfund, og avlen blev i en lang periode ikke blandet med fremmede. Hundene gik ind og ud af teltene, som de ville, og om natten sov de så nær deres herrer som muligt.
Husk, når en samojedhund springer op på sengen og presser sig op mod dig, at det blandt andet skyldes at den instinktivt er i sine forfædres land og i færd med at sørge for varme mod den arktiske vinter.
Et andet instinkt, der er nedarvet er hyrdeinstinktet.

I mange tilfælde vil løsgående samojedhunde, der møder f.eks.. en flok får, ikke angribe dem men samle og drive dem op i et hjørne. 
En samojedhund er i høj grad individualist.
Den er intelligent, venskabelig, munter og imødekommende, men har dertil en uhåndgribelig personlig gnist.
Den er bedst tilpas i nært samkvem med sine menneskevenner, og det er naturligt, når man tænker på, at dens forfædre var medlemmer af nomadefamilierne i Sibirien.
I den henseende har den let ved at tilpasse sig.
Også på et andet interessant og måske uventet område viser den stor tilpasning, nemlig hvad angår klimaet. Den kan trives på ganske varme steder, og samojeder, der for eksempel eksporteres til Jamaica, klarer sig udmærket.
En rigtig varm sommerdag herhjemme kan man se samojeder vise mindre ubehag end mange korthårede hunde. Den er tålmodig og overbærende med mennesker. Men den ønsker, at man respekterer dens følelser, og den respekterer ens egne. Den er ligesom andre spidshunde for uafhængig til at underkaste sig for eksempel en politihunds disciplin.

Indsendt af: Jette Köhler


FCI Standard


SLÆGTSFORSKNING PÅ RACEN

1891-1920

1921 - 1930

1931 - 1940

1941-1950

1951 -  1960

1961 - 1970

1971 - 1979

  DKK´s lager af gamle stamtavlebøger og stamkort er i min besiddelse
Stamtavlerne er stadig under udarbejdelse og vil blive digitaliseret efterhånden som jeg finder frem til dem

Stamtavler fra 1980 til nu, kan du som medlem af DKK. finde på Hundedatabasen