309 SHAR PEI»Folde-ud-hunden« fra USA blev markedsført over hele verden som den mest sjældne hund under solen. Den ældgamle kinesiske hunderace skal have været opdrættet til jagt på vildsvin, som hyrdehund, som vagt- og brugshund såvel som til hundekampe i Sydkina.   I 1950'erne blev racen næsten udryddet i Kina; nogle få shar pei'er overlevede i Taiwan, Macao, Hong Kong og i afsides liggende landsbyer i Sydkina.
I 1971 fremkom der i et amerikansk hundetidsskrift et nødrab fra en opdrætter i Hong Kong om at forhindre racen i at uddø. At han dermed gjorde den kinesiske bondehund til statussymbol i den vestlige verden, havde han nok ikke turdet håbe på. Efterspørgselen var enorm. Prisen på hvalpe steg til svimlende højder. Stadig mere folderige hunde blev opdrættet.
Imidlertid bør kun hvalpene være folderige. Ekstreme hudfolder på voksne hunde beror på hormon forstyrrelser og forårsager hudproblemer, og hos tæver cyklus forstyrrelser Folderig hoved hud og dybtliggende små øjne medfører indadvendte øjenlåg og smertefulde betændelser. Adskillige hvalpe må opereres, for at de skal kunne åbne øjnene.
Seriøse opdrættere bestræber sig på at forhindre sådanne overdrivelser, for Shar peien er en original, aktiv glad og kærlig hund. Over for fremmede er den tilbageholdende, altid opmærksom, vagtsom og forsvarsberedt, men ikke bidsk.


FCI Standard


Stamtavler fra 1980 til nu, kan du som medlem af DKK. finde på Hundedatabasen