327 SORT RUSSISK TERRIERSort russisk terrier er den nyeste og største terrier. Den er opdrættet i USSR. I 1940'erne ønskedes den røde armé i Sovjet, at der blev fremavlet en brugshunderace. Der var utilfredshed med de tidligere racer.
I den statslige kennel Røde Stjerne begyndte et opdrætsprogram, som sovjetiske kynologer havde udarbejdet. Målet med dette nye opdræt var ønsket om at fremavle en stor massiv hund, med kraftige knogler, en godt udviklet muskulatur og bred bygning. Hovedet skulle ligne en Riesenschnauzer og skulle have mørke øjne, sunde kraftige tænder, tykt hår, et godt væsen og særdeles arbejdsvillig. Den skulle kunne tilpasse sig de store klimatiske forandringer og have udprægede anlæg som brugs- og redningshund, fortrinsvis hos militær og toldvæsen.
Opdrætterne begyndte systematisk at sortere de forskellige racer, og nåede til sidst frem til følgende racer med særlige egenskaber: Airdaleterrier for mod og nervefasthed. Riesenschnauzeren for størrelse og agressivitet. Rottweileren for styrke og robusthed
Man parrede Riesenschnauzerenhan med Airdaleterrierentæve. Riesenschnauserhan med Rottweilertæve og Rottweilerhan med Riesenschnausertæve og endnu engang Riesenschnauzer med Airdaleterrier.
Hunde FL-generationen som viste den største gen-arvelighed parrede man med deres afkom, dog ikke incestparringer. New Foundlanderen kom ind, for at sikre en kraftig pels. I løbet af årene blev Tysk ruhår, Laika, Kaukasisk schæferhund og andre racer indkredset, så de ønskede egenskaber kunne bibeholdes og styrkes. Tilsammen var der ca. 20 racer med til at danne grundlag for Sort russisk terrier.
Konsekvent brugte man kun de beste hunde til videre avl. Den statslige kennel (Røde Stjerne) lagde vægt på gode resultater derfor blev nogle hvalpe anbragt hos nøje udvalgte personer som var medlem af tjenestehundeklubben "Dosaaf" for at kontrollere arbejdsvilligheden og brugsegenskaberne.
Efter 35 års forskning og mange ændringer var man enige om, at man havde en hund med gode brugsegenskaber og tillige et imponerende udseende. l3.maj 1981 anerkendte det russiske landbrugsministerium Sort Russisk Terrier som en race. Sin internationale anerkendelse fik racen på FCI generalforsmlingen den 22. maj 1984 i Mexico.
Racens karakteristika:
Sort Russisk Terrier har et velafbalanceret væsen. Den er i besiddelse af et godt og stærkt nervesystem. Den har en fremragende reaktions og opfattelsesevne. Den tilpasser sig nemt, er modig, intelligent og altid parat til at forsvare familie og hjem. Men det er vigtigt for at fremme disse egenskaber, at den får et roligt, stabilt og jævnbyrdigt forhold til sin familie.
Sort Russisk Terrier er længe om at blive voksen både mentalt og fysisk, er hunden 3-4 år før den er færdigudviklet. Skulderhøjden er for hanner 66-72 cm hos tæver 64-70 cm, og en vægt på ca. 50 kg. Det er altså ikke nogen skødehund. Det er en stor hund som både kræver at blive respekteret - men også disciplin.
Lydighedstræning: Sort Russisk Terrier er en hunderace, der skal aktiveres og trænes. Du skal starte tidligt med at opdrage/træne den ellers risikerer du at stå med en stor voldsom og uopdragen hund, som bliver utålelig i din hverdag.
Sort Russisk terrier er lærenem og i de rigtige hænder kan den fuldføre krævende opgaver. Du skal fra begyndelsen opdrage din sort russisk terrier med en fast, men kærlig hånd og den vil udvikle sig til et uundværligt medlem af familien både for børn og voksne.
Pelsen: Pelsen hos sort russisk terrier er stor og tyk. Farven er sort eller sort med grå hår. Pelsen skal børstes jævnligt mindst en gang om ugen meget grundigt. Selve pelsen består af 5-10 cm lange dækhår og en veludviklet underuld. Sort russisk terrier skal klippes/trimmes ca. 4 gange årligt.
Fodring: Da sort russisk terrier hører til de store hunde, er dens foderforbrug også derefter. Du skal regne med, at den fuldvoksen hund forbruger alt efter aktivitetsniveau ca. 1 /2 kg af et kvalitetsfoder om dagen.

Sakset fra HUNDEN
 


FCI Standard


Stamtavler fra 1980 til nu, kan du som medlem af DKK. finde på Hundedatabasen