338 THAI RIDGEBACK
Thai Ridgeback Dog er en middelstor hund med stående ører, den har en hale som bøjer sig opover, spids snude og kort pels i farvene rødbrun, sort, sølv og blå. Den har et pænt og maskulint udseende, samt en glat, skinnende pels. Ridgen på ryggen kan have forskellige former bl.a. som en pil, løvblad eller sadel. Det er fra sadelformen at hunden fikk navnet LANG-AN i Thailand, nogee som betyder en hund med  en sadel på ryggen.

Thai Ridgebacken har levet i Thailand i mindst 300 år. Den første bekræftelse på disse hunde er nogle nedtegnelser som blev gjort i 1627 da Song Tham of Ayutthaya var konge i landet. Navnet Lang - Andet blev ikke nævnt i disse skrifter, men beskrivelsen af hundene stemmer nøjaktig med dem. Hunden blev genopdaget kort efter den anden verdenskrig i de østlige provinser af Trat, Chanthaburi og Rayong i Thailand. Det var amerikanske hundefolk som først opdagede ridgebacken på øen Phu Quoc, som ligger syd for Vietnam. derefter sporede de den videre til Thailand. De kaldte disse hundene for Phu Quoc greyhounds.

Thai Ridgebacken blev oprindelig brugt til at passe på gårdene tnår bønderne som var ude og arbejde i markene hele dagen. Den blev også brugt til jagt på harer og rådyr, bl.a. pga sine gode løbeegenskaber. I USA er denne racen placeret i Houndsgruppen pga sin noget lange krop, usædvanlige dybe bryst og godt optrukne bug.

I gamle dage da kærrerne var hovedtransportmiddel. kunne hundene følge med uden problemer. Thai-folket tog deres hundemed  sig hvor de end drog hen, i enkelte provinser blev disse hunde kaldt for "cart following dog" (hunden sorm følger efter en kærre/vogn), hvor de passede på familien.

Thai Ridgebacken er værdsat for sit store mod og loyalitet. Bliver dens ejer truet, vil hunden anggrbpe for at forsvare sin ejer, om så med sit eget liv. Den er også meget klog og kvik, og har en meget god hukommelse. Thai hunden er meget livlig, og kan bruges både til agility og lydighed. Thai hundene er meget loyale og hengivne ovenfor sine ejere. De bruger ofte forpoterne  for at kræve opmærksomhe. De er også vældig beskyttende, og generelt mistænksomme ovenfor fremmede.

Thai Ridgebacken er en urhund som behøver meget sosialsering i en  tidlig alder Derfor har opdrættere af denne race et meget stort ansvar med at give tilstrækkelig socialisering i perioden 5 -8 ugers alderen.

Thai Ridgebacken er ikke så velkendt som Thai (.Siam) katten er. Både Siameserkatten og Thai-hunden har været i Thailendernes eje i mange hundrede år.
Først i 1975 blev "Dog Association of Thailand" etableret, og racen blev behandlet med fornyet interesse. I 1989 blev Thai Ridgeback officielt godkendt i den Asiatiske Kennel Union (som er medlem af FCI). Dette skyldtes at før den tid var der for stor variation i racen da ingen havde drevet nogen kontrolleret avl.

Oversat fra norsk af webmaster
 


FCI Standard